Madrid

2017-02-22 @ 21:49:00

Jag har skrivit en liten Madridguide. Såhär ser den ut!
 

Madrid

 

Caféer

Le pan quotidien

Den här belgiska cafékedjan är spridd över hela Madrid och har underbar brunch. Det är lite dyrare än det mesta men det är mysigt inrett och en kan få kaffe i en skål istället för en mugg. 

 

Lolina

Lolina ligger i Malasaña och det känns lite som att kliva in i 50-talet. På dagarna är det perfekt för en kaffe eller en kanna chai och på kvällen serverar de vin och drinkar. 

 

Ojala

Ojala har den bästa brunchen i Madrid. Det finns två vegetariska att välja på och de har en mysig uteservering att sitta på så länge vädret tillåter. 

 

Starbucks

Jättetråkigt, jag vet. Men Starbucks är ett av de bästa ställena att plugga på i Madrid. De har alltid wifi och finns överallt. 

 

Federal

Det här cafét är i princip den enda platsen en kan hitta halloumi på i Madrid. De har världens bästa halloumisallad och en flaska cava är rimligt billig.  

 

Barer

Ojala

Förutom superbrunchen har Ojala även god sangria och en sandstrand, inomhus! 

 

Circulo de las bellas artes

Den här baren har Madrid bästa utsikt. Det kostar fyra euro att gå in men det är det värt för at dricka gott vin och titta på solnedgången härifrån. 

 

Mercado de san il defonso

Madrid är full av Mercados men denna i Malasaña är den bästa. Det finns en massa olika alternativ till mat och tryck i att köpa och ta med sig till terassen som är uppvärmd på vintern!  

 

100 montaditos

Det här stället är motsatsen till fancy. Men det är billigt, finns överallt och har ofta trevliga uteserveringar. 

 

The hat

The hat är också en mysig takterass, om än med lite sämre utsikt. Men de serverar drinkar i plastpåsar och är förutom en bar ett hostel.  

 

Habanera

Habanera ser lite ut som en djungel och är tydligen känt för sina drinkar. Det är gratis inträde och blir lite som en klubb med dansgolv ibland. 

 

Macera

Betongväggar, bra musik och supergoda espresso martinis. Det gör det här stället väldigt populärt, så populärt att det är jobbigt fullt efter 11. Så kom tidigt om du inte vill trängas med hundratals andra hippa Madrileños.  

 

Vacaciones

Vacaciones har mysig inredning, goda drinkar och ligger på samma gata som Ojala! 

 

Klubbar

Independence

Independence är en av de turistigare klubbarna men den är fortfarande väldigt kul. Inträdet är 10 euro med en drink och de har temakvällar som indiekväll och elektrokväll. 

 

Teatro Kapital

Madrids största nattklubb har sju dansgolv med en enorm takterass längst upp. Dansgolven ligger på sju olika våningar så var beredd på att springa i många trappor. Inträdet är dyrt men det är ändå värt ett besök. 

 

Teatro Barcelo

Barcelo är också en av de större klubbarna. Den ligger i Malasaña, gångavstånd från många bra barer. Ibland har de feta konserter också.  

 

Mondo

Bästa klubben i Madrid för de som gillar elektro.  

 

Restauranger

Viva Burger

Det här stället har helt otroliga vegoburgare. Portionerna är dessutom enorma och de har en mysig uteservering på ett litet torg.  

 

Mox 

Salladerna på Mox serveras i stora silverskålar och är väldigt fräscha. Man kan även köpa takeaway och ägaren har en hund som alltid chillar omkring i restaurangen.  

 

La Mucca 

La Mucca har en salig blandning av allt från thaimat till pizza och spännande sallader med brie och physalis. Det finns en massa vegetariska alternativ.  

 

Secret Garden 

Intill Puerta del sol ligger den här hemligheten. Du går in genom en butik, upp för några trappor och hamnar mitt i den här djungeln.  

 

Sevärdheter

Templo de Debod

Det här är ett egyptiskt tempel som skickats till Madrid random nog. Det är bäst att gå dit i solnedgången när utsikten är som vackrast. Ibland på sommaren kan du gå på yogaklasser i gräset intill templet för en valfri summa pengar. 

 

Catedral de la Almuneda

Almudenakatedralen är enorm och ligger mitt i staden. Den är vacker både på utsidan och insidan, och ibland spelar de dramatisk musik som bidrar till stämningen i katedralen.  

 

Teleférico 

Över Madrid går en linbana. Den avgår från Parque del Oeste och går till Casa de Campo. Du kan antingen åka fram och tillbaka eller boka enkel resa och gå tillbaka genom parken. Det är ganska långt men en fin promenad. 

 

Faro de Moncloa 

Härifrån har du nog Madrids bästa utsikt, har du tur kan du se snötäckta bergstoppar utanför staden också. Det är inte superkul där uppe men ändå värt att åka upp och strosa runt lite.  

 

 

Retiro 

Madrids bästa park ligger mitt i centrum. Där finns bland annat en vacker damm med kringliggande uteserveringar, olika monument runt om i parken och kristallpalatset. Det är också mysigt att bara promenera omkring i parken eller ha picknick.

 

El rastro

Varje söndag hålls en loppis i Madrid vid namn El Rastro. Vissa av gatustånden innehåller trasiga tändare och slitna böcker, andra handgjorda väskor och hippiebyxor. 

 

Jardin Botanico

Madrid botaniska trädgård är väldigt vacker och mysig att strosa i, det är väldigt lugnt till skillnad från storstaden utanför grindarna. I trädgården växer allt från pumpa och banan till lychee.

 

Boende

The Hat

Om du bara är i Madrid för en weekend så är The Hat det bästa stället att bo på. Gångavstånd till det mesta och mysigt hipstrig inredning. Hostellet har som sagt även en bar. 

 

Malasaña 

Om du ska stanna längre i Madrid så är Malasaña det bästa. Det är Madrids mysigaste område med en massa barer, klubbar, restauranger, caféer. Det finns säkert en del hotsells där också. 

 

Urban Hotel

För de som har lite mer att spendera under resan finns Urban Hotel. Det bästa med stället är taket som har solstolar, en pool och en bar.  

 

Utflykter

El escorial

Ungefär en timme utanför Madrid ligger slottet El Escorial i kommunen San Lorenzo de El Escorial. Slottet har använts som kloster och är ett världsarv. Själva staden är väldigt mysig också, om än extremt lugn i jämförelse med Madrid. Bergstoppar omringar staden och var beredd på att gå upp och ner för en hel del backar. 

 

Segovia

Bussar går från Madrid till Segovia hela tiden. Staden är mest känd för sin akvedukt som även den är ett världsarv, men det finns också en vacker borg och en katedral som är värda att besöka. 

 

Valencia 

Valencia är den närmaste kuststaden till Madrid. Tåget dit är ganska dyrt men tar bara en timme och fyrtio minuter. Det finns billigare bussar som tar längre tid. Valencia har en ganska mysig stad men det bästa är ändå stranden och havet. Stranden ligger lite utanför staden men det finns en del hotell och restauranger där också. 

 

Parla beach 

Parla är slutstationen på pendeltågen Cercanías. Det är en relativt billig offentlig pool med tillhörande ministrand och gräsmatta att hänga på. Det finns pooler som är mer centrala men inga som har en liten strand.

 

Toledo & Fly Toledo 

Toledo är en medeltida stad som ligger ganska nära Madrid. Betalbussar går dit ganska ofta men det går också att åka dit på metro-kortet (vilket dock är extremt krångligt att skaffa). Staden är omringad av en flod och full av mysiga barer och restauranger. Det finns även en turistgata att strosa runt på, en katedral och allt annat som en medeltida stad har. Bland det bästa med staden är Fly Toledo, Europas största urbana zip line. Lägg märke till att det alltså handlar om den längsta zip linen i stadsmiljö, vilket inte är så långt som en kan tro. Men det är fortfarande fett, billigt och kul. 

 

 Övrigt

Som sagt är det superkrångligt att skaffa busskort i Madrid. Du måste boka en tid, ha en passkopia och ditt pass med dig och så vidare. Så om du bara ska vara i Madrid ett tag är det bättre att köpa engångsbiljetter eller en 10-resorsbiljett som går att köpa i automaterna vid tunnelbanan. 

 

Tunnelbanan slutar gå klockan halv två varje natt. Om du ska klubba kan du stanna på klubben till efter klockan sex, många klubbar stänger senare, och ta morgonens första tunnelbana hem. Eller så kan du ta en taxi, de är billiga och bra. 

 

Det går att ta tunnelbana till och från flygplatsen vilket är ganska värt med tanke på att taxi till flygplatsen kostar 30 euro fast pris. 

 

I Spanien äter folk mycket senare än i Sverige så vissa restauranger kan öppna för middag ganska sent, kolla öppettiderna innan du går dit. 

 

Shoppingen i Madrid är bäst på Fuencarral eller Gran Via. På Gran Via ligger ett enormt Primark som är bra även om det kan bli ganska fullt. Det finns även en del second hand i Malasaña nära Tribunal.