Jämställdhet

2014-02-13 @ 23:53:38

Så, jag läste precis att Blondinbella inte är feminist, det är ju intressant. Att hon inte vill förknippas med en -ism som hatar män. Att jämställdhet inte har någonting i Sverige att göra, att det gått för långt. Det är skrämmande att en person med så mycket inflytande kan säga sånna saker. För det första så har inte feminismen med manshat att göra. Visst, det finns feminister som har sånna åsikter, men det är inte majoriteten och man kan inte döma hela feminismen utifrån dessa individer. Feminism står för jämlikhet, så lätt är det. Är man för jämlikhet så är man feminist, varför är det så svårt att förstå? 
 
Sedan tycker jag det är spännande att höra att Sverige är jämställt. Jag fick höra samma åsikt på ett seminarium i genus förra veckan, reaktionerna där var ganska negativa. Det finns så många bevis på att Sverige inte är jämställt, så många att det är rent utsagt idiotiskt att påstå motsatsen. Visst, det är mer jämlikt än många andra länder. Visst, det finns faktiskt pappor som är med sina barn idag (!). Men män är endast hemma 24% (Kanske inte exakta siffror, hörde det på tankesmedjan) av föräldraledigheten. Och vad beror det på? Vissa säger att kvinnan helt enkelt bara vill vara hemma, och det är väll okej. Jag skulle nog inte vilja vara hemma hela tiden, men det är ju ett individuellt val. Andra säger att den som tjänar mest ska jobba mest, och självklart är det ju mannen som tjänar mest, vilket leder mig till nästa argument. Alla har inte Blondinbellas förutsättningar. Alla kan inte bli kända genom en blogg och sedan glida vidare därifrån. Och det är fortfarande ett problem att kvinnor får mindre lön för samma arbete, mindre högt uppsatta positioner. Är det inte skamligt att vi fortfarande aldrig haft en kvinnlig stadsminister? 
 
Sedan finns det extremt många fler problem, men de kanske kan vara svåra att se för en person som Blondinbella. En person som tycker att det känns bra att dela upp barn i kön så att man vet vilka de är, och därmed lär ut hur de bör bete sig. En person som gärna klär upp sig utefter mansideal. En person som tidigare velat sterilisera sig men som träffar en man och helt plötsligt beter sig som en hemmafru från 50-talet. Men jag tycker inte att det är okej. Jag vill inte att män (eller andra kvinnor, jag vill ju inte bli sedd som en manshatare...) ska döma mig utefter mitt utseende hela tiden. Jag vill inte ses som mindre värd utifrån mitt kön. Jag vill inte att mitt liv ska kretsa kring barnafödande och barnuppfostran. Jag vill inte vara foglig, ödmjuk eller söt. Jag vill inte heller vara slampig bara för att jag är lättklädd, eller jobbig för att jag har åsikter. Jag vill inte heller vara ett offer, och ser mig inte heller som det bara för attt jag är feminist. Men det behöver inte vara svart eller vitt. Sverige har kommit långt med feminism, men det är en lång väg kvar. 

I´ll be leaving in the fall

2014-02-12 @ 22:59:26

Jag är sjuk. Tyck synd om mig? Det gör jag i alla fall. Men om man ska se det från den ljusa sidan så har jag hunnit rita, skriva, måla en vägg, titta på film, måla naglarna, laga tomatsoppa och läst bloggar idag. Det är inte varje dag man hinner med så mycket. Men det visar också hur dålig jag är på att ta det lugnt. Jag skulle ju ligga i soffan och bli frisk liksom. 
 
 
 
 

Royals

2014-02-10 @ 09:15:00

Hej! Nu är jag hemma efter en långhelg i ramundberget. Det var jättesoft att hänga i fjällen och åka lite skidor men det känns också skönt att vara hemma. Civilisation! Trots att fjälltoppar med orörd snö och ensliga stugor är vackert så får jag lite panik. Jag behöver liv runt om mig. Hu som helst, nu ska jag försöka göra klart en seminarieuppgift om genus och sen ska jag åka in till stan för att äta lunch med Matilda. Såå det är nog bäst att jag börjar plugga nu heh. Puss