INDIEN!

2013-02-26 @ 21:43:40

Imorgon åker vi! Helt sjukt. Det känns liksom inte ens verkligt. Klockan 10 på morgonen lyfter fluget och 14 timmar senare är vi i Mumbai! Jag vet inte vad jag ska vänta mig. Kanske blir det otroligt att se en sådan stor och levande stad, eller kanske blir det bara sorgligt med slummen. 
 
Just ni sitter jag i alla fall och tittat på Niklas när han packar. Till skillnad från mig som började packa för en vecka sedan så började han idag. Jag har alltså några roliga timmar framför mig. Sjukt osynkroniserat. Men på ett sätt är det väll bra, för som det kontrolfreaket jag är kan jag bevaka hans packning och påpeka diverse förändringar som behövs göra. Hehe. 
 
Men heeejdå. Vi hörs kanske i Indien. Pusss
 
 

Om att bli utslängd

2013-02-04 @ 13:01:45

I lördags var jag ute och hade kul med några vänner. Vi började på en så kallad Sopis på socialhögskolan för att sedan gå vidare till Tivoli. Direkt efter att vi kommit in så gick jag på toaletten. När jag kom ut därifrån så kommer en vakt fram till mig och sade att jag var för full. Trots att jag blivit insläppt 10 minuter tidigare och inte druckit någonting sedan dess. Det gjorde mig så förbaskat arg. Visst, jag har blivit utslängd många gånger förr. Jag ser ofta mycket fullare ut än vad jag är, och jag är klumpig av naturen. Men det här var bara för mycket. Jag har alltid sett Sverige som ett frihetens land, överlägset många andra. Men i detta fall så misslyckas vi grovt. Hur kan det komma sig att vi är tillåtna att rösta, skaffa barn och köra bil men inte dricka alkohol? Om vi bedöms ansvarsfulla nog att ta hand om ett spädbarn, eller att vara med och forma detta land, hur kan det då komma sig att vi inte ens anses kapabla att stanna på en klubb och dansa med lite för mycket alkohol i kroppen?

Visst, alkohol är inte bra. Jag vet det, alla vet det. Men vi dricker det fortfarande. Jag tror att det beror på att vi behöver något slags berusningsmedel för att stå ut. I ett land där solen nästan aldrig skiner, där vi jobbar, betalar skatt, studerar och är allmänt duktiga hela tiden så behöver vi något slags hjälpmedel för att slappna av och ha roligt istället. Det låter kanske hemskt, men jag tror att det är så. Så varför ska det då vara så himla svårt att låta oss göra det?

Eller egentligen är det inte alls speciellt svårt att bli enormt jävla jättefull, så länge du gör det hemma. Jag jobbar på systembolaget (ironiskt, jag vet) och där nekar vi kunder som är märkbart berusade, som är under 20 år eller som vi misstänker för langning. Men om du är en nykter 20åring som inte köper ut så kan du handla hur mycket du vill. Du kan köpa en flaska vodka och dricka i ditt hem, utan att någon säger åt dig. Hur kan det vara bättre?

Jag tycker att Sverige har en ganska nyttig syn på alkohol i de flesta fallen. Jag tycker att systembolaget är bra, speciellt då det främjar en syn på alkohol som mer än bara ett sätt att bli full på. Med hjälp av kompetent personal och ett brett utbud skapas ett intresse för drycken i sig, för smaken. Men detta kan aldrig helt ersätta berusningsdrickandet. Det har sin charm också, så länge det inte går överstyr.

Så, det jag tycker är att vi måste släppa lite på alkohollagen. Låta ungdomar och vuxna dricka öl och dansa och ha roligt utan att behöva oroa sig för att bli utslängd hela tiden. För det är inte rättvist att jag, som snubblar mycket i nyktert tillstånd, ska fråntas rätten att ha roligt för att jag är klumpig. Eller för att människor som pratar otydligt ska behöva vara tysta i vakters närhet i samma rädsla. Eller bara att människor som druckit lite för mycket ska bli lämnade åt sitt öde. För om det verkligen var av omtanke så förstår jag inte riktigt principen med att bara slänga ut en människa som är för full. Jag vet inte vad som kan göras för att åtgärda det sistnämnda, kanske någon slags metod för att hindra personen från att dricka mer utan att denne ska behöva lämna platsen. Men hur som helst så tycker jag att reglerna är för hårda. Ge oss tillbaka vår rätt till dans, skratt och lite fylla, så farligt är det ju inte.