Mina favoriter just nu

2008-05-30 @ 21:38:02No

2008-05-28 @ 17:06:55

No komplettering

Argumenterande text

Utifrån fördelar och nackdelar säga vad som är bäst för

framtiden av kärnkraftverk och biobränsle med hjälp

av vetenskapliga begrepp och modeller.

Min åsikt är att kärnkraftverk är bäst för framtiden, ekonomiskt och ekologiskt. Ekonomiskt så är kärnkraft billigare för konsumenten. Detta beror på att det är billigare att skapa energi, det kostar pengar att köpa uranet men klyvningen ger mycket energi och därför blir det billigare. Det krävs även mer arbetare i kärnkraftverk, detta är en fördel då det behövs fler jobb i världen. Socialt är kärnkraftverk negativt då många är rädda för att utsläpp ska ske. Det finns få som vill bo bredvid ett kärnkraftverk. Detta är dock inte lika viktigt som det ekologiska perspektivet och så är det faktiskt inte farligt att bo nära ett kärnkraftverk då olycksrisken är minimal.

Att kärnkraftverk är bättre ekologiskt är det största av mina argument för kärnkraftverk. Det finns många negativa effekter av biobränslen. En av dessa är påverkan på den biologiska mångfalden och rubbningen av ekosystem. För att skapa plats för odlingar av energiskog så skövlas stora områden av skog och våtmarker torkas ut. Dessa områden inehåller djur vars överlevnad kräver de omständigheter som råder i ekosystemet. När man börjar odla energiskog på dessa platser så ändras dessa omständigheter och detta kan leda till utrotningen av vissa arter. Denna utrotningen skapar en obalans i ekosystemet då alla arter är beroende av varandra. I ekosystem finns det näringskedjor, och när en aktör försvinner så leder det till att alla arterna i kedjan utrotas.

Odlingarna av energiskog skapar stora risker för att marken ska utarmas på näringsämnen. Odlingarna är ganska svårskötta och många av dessa träd är kvävebindande. Kvävebindande träd behöver inte tillföra lika mycket näringsämnen till marken som andra träd. Detta leder till rubbning av ekosystem på samma sätt som skövlandet av skogar och uttorkandet av våtmarker gör. Detta är en stor nackdel. Kärnkraftverk påverkar varken ekosystem eller den biologiska mångfalden på ett negativt sätt då kärnkraftverken inte kopplas direkt till något ekosystem. De kan dock påverka ekosystemen och organismerna negativt vid olyckor då dessa skulle utsättas för radioaktiv strålning.

En annan negativ effekt av biobränslen är att de leder till farliga utsläpp av gaser. Man brukar se biobränsleanvändningen som ofarlig när det kommer till utsläpp just för att den inte höjer koldioxid halten i atmosfären. Denna eldning leder dock till andra utsläpp som kväveokider (NO2), kolmonoxider (CO), kolväten och partiklar. Det krävs resurser som släpper ut CO2 för att kunna använda biobrnnslen. T.ex. transport och skövling av energiskogen. Samma sak sker i kärnkraftverk då man måste gräva fram uranet och transportera det. Men eftersom att det krävs väldigt lite uran för att skapa energi, och väldigt mycket energiskog för att skapa energi, så är kärnkraftverk bättre ur detta perspektiv.

Vid en ökning av användandet av biobränslen så skulle en tillfällig förhöjning av koldioxidhalten ske. Detta sker endast under den period då biomassan växer till sig och kan kompensera för utsläppen men detta skulle kunna ha förödande konsekvenser som det ser ut idag. Därför är det viktigt att det inte sker en förhöjning av användandet av biomassa under en nära framtid.

Kärnkraftverk påverkar inte miljön negativt så länge det inte sker några olyckor. Vid olyckor så kan det ske redioaktiva utsläpp som kan leda till mutationer, cancer och brännskador på levande varelser. Detta är dock väldigt ovanligt och i Sverige har vi inte haft någon svår olycka, endast grad 1 och inte 2 eller 3. Det negativa med kärnkraftverk är att Uran och Plutonium är ändliga resurser. En dag kommer dessa att ta slut och då kan vi inte längre använda oss av Fission. Lösningen till detta är enligt mig att utvecka Fusion för att använda det i kärnkraftverk. Hittils har vi endast lyckats skapa vätebomber med hjälp av Fusion men i solen sker fusion hela tiden och det skulle kunna vara en enorm energikälla vid rätt använding. Ett annat problem med kärnkraftverk är avfallen. Kärnavfall kan vara radioaktiv i upp till 200 000 år. Idag så förvarar man dessa avfall i berggrunden men det finns teorier om att skicka ut dessa i rymden eller att förvalta dem på månen. Dessa teorier är precis påbörjade och ej utveckalde men jag tror definitivt att det kan vara värt fortsatt forskning, det skulle kunna vara lösningen till problemet med avfallshanteringViss del av kärnavfall upparbetas för att åter användas i kärnkraftverk. Detta är väldigt positivt då det blir minte avfall att slutförvara.

Slutsats

Min slutsats är alltså att man ska satsa på att utveckla fusion i framtiden för att kunna fortsätta med kärnkraftverken som enligt mig är den bästa energikällan ur de flesta synpunkter. Jag anser att man skulle kunna förbättra dagens kärnkraftverk genom att forska om Fusion och arbeta för bättre avfallshantering men hjälp av teorier som t.ex. rymdteorin. Jag anser att det viktigaste är att komma förbi dagens miljöproblem. Dagens största miljöhot är den globala uppvärmningen och för att minska denna är kärnkraftverk det mest passande kraftverket. Jag tycker även att vi bör utbilda andra länder som t.ex. öststaterna i säkerhetsåtgärder vid kärnkraftverken. I Sverige är vi väldigt bra på säkerhet i kärnkraftverken men det är inte likadant i andra länder och detta är viktigt i ett hållbart samhälle. Biobränslen är dock positivt i mindre mängder, så jag tycker att man bör fortsätta användningen av detta men inte utöka användningen. I mindre mängder finns det plats för odlingar utan att rubbningar av ekosystem ska behöva ske. I mindte mängder så påverkar inte utsläppen av gaserna atmosfären så mycket. I mindre mängder så bidrar inte biobränsleanvändningen till förhöjningar av koldioxidhalten.


Haha anledningen till att jag lägger ut några av mina skolarbeten på bloggen är att jag min mail är cp och jag har ingen skrivare hemma så jag lägger ut texterna på bloggen och kopierar sedan in dem i word i skolan. Det är oftast ganska tråkiga inlägg men ni som vill får gärna läsa dem:D

Perishers

2008-05-28 @ 16:52:47

image206
I've always been a dreamer
I've had my head among the clouds
Well now that I'm coming down
Won't you be my solid ground

sommar!

2008-05-28 @ 16:36:25
Annsiiiiiie ;D

2008-05-20 @ 17:19:52

Tjenna!
Sitter här med Anna och kollar på lite Kung Henry videos. Vi har precis misslyckats med att baka pulverbrownies. Det enda man kan misslyckas med är lixom att tillsätta för mycket vatten och självklart så gjorde vi det. Mend e blir nog goda iaf.

Jag älskar min Anna mest i hela världen ( Hon tvingade mig skriva det här)

Pussen!

Vad tycks?;D

2008-05-18 @ 15:45:13

Tal steg 35.

Härmed tilldelas den Engelska författaren Sandra Gregory nobelpriset i litteratur för hennes biografi Glöm att ni har en dotter. För hennes otroliga skildring av vistelsen i Thailändska och Brittiska fängelsen. För hennes sätt att fånga läsaren och invitera denna till hennes värld med hjälp av ett rikt och ett detaljerat språk. För det starka budskap som Sandra så talangfult förmedlar till alla läsare trots målgrupp. Detta är boken som öppnade världens ögon för de omständigheter som råder i fängelsena. Förutom denna otroliga påverkan på omvärlden så påverkas även individen. Som läsare ser man världen men andra ögon efter denna bok. Sandra skriver mycket om de hemskheter som sker i fängelsena, men hon hävdar aldrig att hon inte förjänade straffet. Hon skiljer sig mycket från andra författare då hon hoppade direkt in i författaryrket och gjorde det med triumf, hon har den talang som så många andra saknar, som andra författare avundas. Sandra Gregory är förutom en otrolig författare en väldigt stark person och vi får hoppas på flera verk från henne efter detta revolutionerande första verk.

Min nya idol

2008-05-11 @ 19:40:00

21

2008-05-05 @ 18:41:53

Jag ska på bio med Isabelle nu, 21 ska vi se.

Pussen!

Juste ja

2008-05-01 @ 19:13:55

... Jag skulle ju lägga upp bilderna från de senaste dagarna. Har ju inte kunnat blogga på ett tag då mitt internet har varit cp, men jag orkar inte skriva allt jag har gjort så ni får se bilderna istället :D

                

Klicka på bilderna så blir de större, cya!

Valborg!

2008-05-01 @ 19:00:12

Tjatja!

Gårdagen var oväntat lyckad faktiskt. Kvällen började hemma hos mig med tjejerna där vi åt middag och gjorde i ordning oss. Sedan drog vi till fornudden, det var jävlans mysigt med sköna människor. Fast det var dock  jävligt regnigt och en massa fjortisar som lekte fulla.

En jävla äckelunga skrek att polisen jagade henne, sen började hon gå mot mig och typ skrika "heeeeej, vem är duu?". Hon är helt nerspilld med öl och allmänt äcklig och så springer hon och försöker typ krama mig eller något. Fyfan vilken skabbig brud asså, och det värsta är att hon typ inte var full på riktigt, hon spelade så jävla hårt.

Men i alla fall. Sedan drog jag Andrea och Isabelle hem till Andrea där vi badade och lite sånt, hahaha. Sen på vägen hem möter jag och Andrea Tommy och så slutar det med att vi drar hem till honom. Det var en kul kväll.